Konst för den musikintresserade

Musik har med olika digitala tjänster blivit mer tillgänglig. Du behöver inte längre söka upp en skivbutik eller få album hemskickade för att kunna lyssna på din favoritmusik. Samtidigt har den nya formen av musikkonsumtion bidragit till att en aspekt av det konstnärliga uttrycket som musikgrupper tillfört har minskat eller försvunnit helt. Det är musikalbumens omslagsbilder.

Berömda albumomslag

Inom både metal och hårdrock finns det flera ikoniska omslag som rönt uppmärksamhet. Bilden till Led Zeppelins album ”Houses of the Holy” blev till exempel borttagen av Facebook då de ansåg motivet opassande. Sedan blev bilden publicerade trots allt eftersom den är kulturellt betydelsefull. Fotot är inspirerat av science fiktionromanen ”Mot nya världar”. Konsten har också gett motiv till musiken. Omslaget till ”Black Sabbath’s Greatest Hits” är till exempel en replik på 1500-tals målningen ”The Triumph Of Death” av renässansmålaren Peter Brueghel den äldre.

Konst och musik hör ihop

Det är inte bara genom omslagen som konst och musik förenas. Både färg och toner följer till exempel en rytm och är komponerade enligt vissa mönster. Ett konstverk som du upplever tillsammans med musik kan få en helt annan innebörd precis som intrycket av en låt blir påverkad av en bild. Klicka här för att hitta konst som passar dig som är intresserad av musik.